onsdag, januari 14, 2009

hong kong

häj blöggen!
igår ankom vi äntligen till hong kong efter 3 dygn på resande fot. vi längtade så efter en varm dusch och ett gött dubbelrum som vi hade bokat.
möttes av en liten låda, (seriöst inte större än 4 kvadratmeret) och duschar, ja det gör vi över toaletten. har dock ej vågat pröva detta än vilket innebär att vi inte har duschat på snart en vecka. helt sinnessjukt olikt oss och vi känner oss, citat pernilla, smutsiga inifrån och ut. men annars är det ganska fräscht.
att vi inte har något fönster och på så sätt inte har någon aning om vädret, eller att vår stenhårda säng tar upp mer än halva rummet, är småbekymmer.
men ett verkligt bekymmer är vår "uppgång"/gränd/porrhörna för äckliga gubbar/ knarklangarhåla/ "gucci"väskparadis. vi bor mitt på den största gatan men för att komma in till själva "hostelet" går man in i en liten tidningsbutik ( som på nätterna förvandlas till en porraffär med allt man kan tänka sig) och vidare in i en lång inomhusgränd med konstiga affärer och framförallt konstiga människor. där långt inne tar vi en hiss och åker till tolfte våningen. hissen är alltid fullproppad, med dessa konstiga människor.. menmen. väl inne här på hostelet så känns det väldigt säkert. förutom att pernilla vaknade inatt av gap utanför och låg och väntade på ett pistolskott...
med tanke på allt detta var vi ganska skärrade igår kväll. vart fan hade vi kommit? alla på gatan stirrade och drog i en och viskade konstiga saker och vi typ sprang igenom vår läskiga gränd. och överallt blinkade skyltar och galna bilar och hets hets hets. vi längtade tillbaka till east village och vårt kära new york.. men efter en god natts sömn (12 timmar, fattar fortfarande inte tiden) så var vi beredda att ge hong kong en ny chans. och efter en hel dag tycker vi bara mer och mer om det.
det ligger otroligt fint och vädret är underbart. både frukost och kvällsmat avnjöts vid hamnen med sjuk utsikt över skyskraporna på hong kong island. det är också relativt billigt. frukosten som bestod av fisk, äggröra, bröd och soppa, kostade knappt trettio kronor. passar vår reskassa perfekt. och eftersom pillans mobil är försvunnen så hade vi plötsligt ingen klocka, vilket resulterade i att vi köpte fem olika för att dom bara kostade 16 kronor styck. så nu har vi koll igen!
en tråkig tabbe vi råkade ut för idag var vårt lilla manikyr-ryck. fick plötsligt för oss i vår budgetlycka att vi skulle fixa naglarna som inte var så vackra vid det här laget. nappade på en tant på gatan och vips så satt vi i nåns vardagsrum med hela familjen samlad. alla blev skitglada och alldeles till sig att vi kom och pillade i vårt hår och sa konstiga saker. ( kan förövrigt säga att folk är usla på engelska och det går inte att föra ett samtal med nån. ) våra naglar blev iallafall skitfula och vi misstänker att vi var nageltjejens allra första jobb.

ikväll har vi iallafall varit nere vid hamnen här i Kowloon och tittat på en fantastisk ljusshow som äger rum tre gånger om kvällen. symphony of light. massor av skyskrapor och coola byggnader som blinkade och lyste i takt med musik. väldigt pampigt. och mysigt att sitta där och äta kvällsmat. livet leker!
imorgon har vi bokat oss på en buss som åker runt hela Kowloon och Hong Kong Island som vi ska skutta på. ska besöka the peak och kika på utsikt och titta runt i SoHo tänkte vi. det är mycket som ska hinnas med när vi är här så få dagar. så vad passar då bättre än en turistbuss..

sen är det ju det här med maten.. sjukt svårt att veta vad man ska beställa från menyn för det första. allt är kinesiska rätter som dom översätter på engelska som man aldrig har hört. och det är ingen idé att fråga för dom kan inte förklara på engelska. har man tur finns det bilder man kan gå efter. sen äter ju idioterna bara med pinnar. va?? varför?? hur äter man ris med pinnar?? och varför äter dom nudelsoppa med pinnar OCH sked??
igår såg vi så dumma ut med våra tappra pinnförsök att en tjej kom fram och fnissade och gav oss kniv och gaffel. tack tack.

nu är vi trötta som två lodisar i vår kära gränd. vi är ju före er i tid nu, 7 timmar, och 13 timmar före new york.. fatta jetlagen. så godnattis! vi har förövrigt internet på rummet så vi hörs säkert imorgon! puss moa & pha sin khulon






det är en sån blandad stad, på ena sidan gatan kan det se jättetrashigt ut och på andra sidan svinlyxigt.

´


vi stannade längs vattnet och tog en liten smuttie!










våra kinesiska vänner ville också kolla showen
här är bild från första klass som vi glömde lägga in.. glassigt!